Tarli chrzan w Chrzanie
Ponad sto Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski uczestniczyło w trzeciej edycji Konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie. Wielkopolskie tradycje Wielkanocne”. Rywalizowano w ilości utartego chrzanu w ciągu trzech minut oraz w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z chrzanu lub z chrzanem.

Gmina Żerków w powiecie jarocińskim stała się chrzanową stolicą Wielkopolski. Do tegorocznej edycji konkursu zgłosiło się 109 Kół Gospodyń Wiejskich, które w widowiskowy i smaczny sposób popularyzowały kuchnię wielkopolską, stanowiącą ważne dziedzictwo kulinarne regionu.
Celem konkursu tarcia chrzanu było pozyskanie jak najwięcej ilości tego warzywa w ciągu trzech minut. Wszyscy uczestnicy tarli chrzan na takich samych tarkach. Zwycięzca - KGW Kuźnica Trzcińska - wyprodukowała 2,3 kg. Komisja konkursowa za najlepszą potrawę z chrzanu lub z chrzanem uznała „Chrzanową euforię”, czyli roladę z boczkiem pod chrzanową chmurką, autorstwa KGW Kolonia Obory.
W każdej z kategorii przyznano po trzy nagrody (1500 zł/1300 zł/1000 zł) oraz po 20 wyróżnień (po 500 zł). Wręczali je wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski i Michał Surma, burmistrz Miasta i Gminy Żerków.
Wyniki konkursu
Kategoria - tarcie chrzanu:
I miejsce - KGW Kuźnica Trzcińska w powiecie kępińskim - 2,302 kg
II miejsce - KGW Twardów w powiecie jarocińskim - 2,132 kg
III miejsce - KGW Leśnictwo w powiecie konińskim - 2,106 kg
Kategoria - potrawa z chrzanu lub z chrzanem:
I miejsce - KGW Kolonia Obory w powiecie pleszewskim za „Chrzanową euforię”
II miejsce - KGW w Kwilczu "Kwilecka Wiaruchna" w powiecie w powiecie międzychodzkim za „Zupę chrzanową na wędzonych żeberkach w towarzystwie jaja, boczku i chipsu ziemniaczanego”
III miejsce - KGW Murzynowo Leśne w powiecie średzkim za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.