Kulinarna "Bitwa Regionów"
Do 25 kwietnia br. Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, mogą zgłaszać udział w dziesiątej edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”.

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Jego uczestnicy przygotowują potrawy według autorskich receptur, wykorzystując produkty regionalne i krajowe surowce.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
Tradycyjnie konkurs organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest trzyetapowy:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking. Najwyżej ocenieni uczestniczą w wydarzeniach regionalnych. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich wybrane zostaną zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Wielki Finał na PGE Narodowym w Warszawie na 6–7 września 2025 r.
Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać zgłoszenie drogą elektroniczną. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 25 kwietnia br.