Kulinarna "Bitwa Regionów"

Do 25 kwietnia br. Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, mogą zgłaszać udział w dziesiątej edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”.

Kulinarna

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Jego uczestnicy przygotowują potrawy według autorskich receptur, wykorzystując produkty regionalne i krajowe surowce.

Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.

Tradycyjnie konkurs organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest trzyetapowy:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking. Najwyżej ocenieni uczestniczą  w wydarzeniach regionalnych. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.

Etap II – W półfinałach wojewódzkich wybrane zostaną zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki Finał na PGE Narodowym w Warszawie na 6–7 września 2025 r.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać zgłoszenie drogą elektroniczną. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 25 kwietnia br. 

Szczegółowe informacje

×
Niezbędne pliki cookies

Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie

Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.